Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

Reacties

08/07 Michel vercammen
13/06 rogiers emilius
Meer...

Forums

Meer...
Het boek bij deze site!

LinksGet Firefox

Recentste reacties

Oep den tram van Amsterdam
Ann 6 augustus 2015, 04:24
@hugo (dentchang)
Hugo, uwen tekst komt overeen met wat ik van mijn grootvader afkomstig uit Bachte Maria Leerne (OVL)heb leren kennen; Hij is ondertussen gestorven. Ik vraag mij af waar hij da liedje heeft geleerd, waarschijnlijk in Antwerpen, gezien de massale inbreng op deze blog...heb je soms meer info over de oorsprong van dit liedje? graag reactie
ann.de-weirdt@hotmail.com ,Bedankt!!!
De ziekekas
D G 4 augustus 2015, 17:43
Mijn verdere reactie sorry!!!!
Dus gaan we maar op een ander partijke stemmen met resultaat VLAAMS BELANG ONDERUIT; Hadden velen in plaats van op een ander partij te stemmen vol gehouden en blijven stemmen op het VLAAMS BELANG dan hadden die achterlijke politiekers wel moeten buigen maar ja zo dom zijn velen met een andere partij te kiezen en te denken ze mogen toch niets zeggen.
De ziekekas
D G 4 augustus 2015, 17:37
Iedereen weet dat ze ons land zullen overheersen en iedereen heeft het daar moeilijk mee. Velen stemden op het VLAAMS BLOK maar dan vonden velen van de achterlijke politiekers spijtig wel veel zetels maar wij keuren al wat jullie zeggen af. Resultaat daar ging het VLAAMS BLOK. Ale een nieuwe naam VLAAMS BELANG en wat zei iedereen HOE DOM OOK als we er op stemmen mogen ze toch niets zeggen dus we gaan maar op een ander parijke stemmen met alle resultaat VLAAMS BELANG onderuit. Ha
Antwerpse Uitdrukkingen
Ronald 8 juli 2015, 17:51
Nu ik er aan denk, nog een uitdrukking : ( misschien staat ze al in het woordenboek, ik heb ze alleszins niet teruggevonden ; mogelijk heb ik ze er zelf nog ingezet => Alzheimer ? ):

Z'hee 'eur schèlle nog ni verdind.

Betekenis :
mijn moeder gebruikte die uitdrukking om een sopraanstem aan te duiden. Zij vond zo'n stem niet mooi, en de betekenis is : ze moet nog veel moeite doen om haar geld te verdienen ( schèlle = schellingen - cfr. Oostenrijkse schilling ). De uitdrukking stamt waarschijnlijk van de tijd der Oostenrijkse bezetting van onze gewesten ( 18de eeuw )
Antwerpse Uitdrukkingen
Ronald 8 juli 2015, 17:45
@ Hugo Lambrechts :
trainot komt hoogstwaarschijnlijk van het frase "train" ( cfr. train de vie ), en de uitgang -ot wijst op een verkleinwoord. Dus : gewoene trainot = ons gewoon maniertje om iets te doen.
25 Antwerpse zinnen
chloe 7 juli 2015, 22:13
Wat betekent etala moj jama lama toj astoje
De ziekekas
Dawn 3 juli 2015, 22:03
Aanpassen of wegwezen - integreren en werken zoals wij 40 jaar en langer moeten doen - ziekenkas als er écht sprake is van ziek zijn - dop na een jaar halveren, - en dat alles niet alleen voor de vreemdelingen - of blijven we ons de les laten spellen ? Denk even na, het zijn niet de "originele Belgen" die de racisten zijn.
Ik eb m'n art geslote
Jeroen Roelant 16 juni 2015, 22:22
Mor de rieden is te vinde in mijn lieeeven me ne vlieeës
De ziekekas
Dirk Van den kerkvoorde 15 juni 2015, 17:54
Ben momenteel 66 jaar jong/oud. Vlaming in hart en ziel en katholiek opgevoed doch zag snel de onzin van religie in. In de jaren zestig en zeventig was ik zeer gelukkig om te zien dat de Vlaming vooral en tot nader order de Belg zich los maakte van de godsdienst en de religieuze onderdrukking achter zich liet. Nu worden we overspoeld door de meest achterlijke/gevaarlijke religie die men zich kan indenken en dreigen we terug te keren naar middeleeuwse toestanden . Omdat men een diepe afkeer heeft Meer... van religie en van de Islam in het bijzonder is iemand toch geen racist !
Men was toch ook geen racist omdat men het faschisme hate .
Dit heeft niets met racisme te maken , of iemand zwart of bruin of geel of wit is maakt mij niks uit maar als iemand van gelijk welke kleur zo'n achterlijke religie belijd mag hij of zij van mij oprotten naar een Islamitisch land .Doods bang ben ik voor mijn/onze kleinkinderen .
De ziekekas
BRUMAR 13 juni 2015, 23:36
Onze kleinkinderen zullen ermee af te rekenen hebben.
dat men de vreemde inwijkelingen doet betalen voor trein, tram en bus zoals wij moeten betalen, ook voor GSM's, dan zullen zij niet ganse dagen lopen te bellen naar het thuisland. hoe komt het dat er zoveel vreemden met mooie dure auto's rijden? is er daar controle op?
De ziekekas
Toernavies 9 juni 2015, 03:38
Hoe komt het toch dat de (super)rijke moslimlanden geen enkele bootvluchteling opvangen... 95% van die arme stakkers zijn moslim en toch kunnen ze niet terecht bij hun schatrijke olie-broeders die nochtans plaats en centen zat hebben, denk maar aan Saudi Arabië, Qatar en dergelijke. Ook door de Rode Halve Maan (moslim tegenhanger van ons Rode Kruis) worden ze kompleet in de steek gelaten. Merkwaardig...
De ziekekas
verdraagzaamheid 8 juni 2015, 18:25
Samenleven is niet simpel. Wij originele Belgen ( en neem de rest van Europa er maar bij ) hebben eeuwen gevochten om te bereiken wat we hebben: we leven samen, katholieken, protestanten, joden, lutheranen, vrijzinnigen, je noemt het maar ... dat is niet vanzelf gegaan. Links en rechts hebben we wat moeten toegeven, en ons gezond verstand gebruiken zodat we kunnen samenleven. Niet alle dagen even eenvoudig, maar toch.

En nu wij dat bereikt hebben wordt ons een andere levensstijl en waarden opgedrongen !!! Waarom verdragen(!) wij dat de zuurverdiende verdraagzaamheid(!!) die ons toelaat samen te leven misbruikt/vernield wordt ?
De ziekekas
Musketier 7 juni 2015, 04:44
Aanpassen of buiten !
De ziekekas
Van Eccelpoel Anita 2 juni 2015, 02:11
Ja ook ik heb het al lang gezegt de politiek is mee de schuld,van alles wat er nu gaande is, ze laten alles toe multicultureel noemen ze dat, maar zij wonen niet in die buurten.
Ze vullen hun zakken al heel de tijd en als N-VA verkozen wordt geven ze af opde besparingen maar het zijn wel zij die jaren lang aan de macht waren, daarom zijn nu de putten zo diep, en om stemmen te halen lieten ze alles toe wat de moslims vroegen.Onze cultuur onze normen en waarden deden er niet meer toe, ik wordt misselijk als ik zie hoe zij dieren slachten en dat wordt al jaren getollereerd,ik laat niets achter maar de jonge kinderen daar heb ik angst voor.
De ziekekas
SIEG 31 mei 2015, 22:40
Belast die benefietjes van inkomsten ( werkloosheid, mutualiteit, kindergeld en andere "veschillende inkomsten") extra zwaar van aan de bron.
De ziekekas
Siuen 31 mei 2015, 16:12
Ja, allemaal samen gaan betogen in Brussel, eindelijk eens iets ondernemen en het opnemen voor ons mooie landje, "ons" landje. Allen die hier naartoe komen, om welke reden ook, aanpassen of weg! Geen solidariteitsacties, geen eindeloos begrip, wij hebben zo hard gewerkt om te bereiken wat we nu hebben. En alles zo maar weggeven om iedereen tevreden te stellen: moslims zullen nooit tevreden zijn, enkel als wij naar hun pijpen dansen een als de heidenen bekeerd zijn. Wij zullen het niet meemaken, maar onze nazaten zullen in een moslimland moeten leven, graag of niet!
De ziekekas
leo neeckx @pandora.be 28 mei 2015, 20:13
alemaal kul in een emmer
we worde deze situatie opgedrongen door ---unizo---
werken voor een soleke en deze imegratie komt hen goed uit
De ziekekas
claesen 26 mei 2015, 06:32
werk je eigen volk maar uit je eigen stad en laat de emigranten je leven maar bepalen hé;wordt islam en je bent hun vriend,maar niet met mij zeggen de chinezen niet met den deze
O.C.M.W.
zino 25 mei 2015, 17:08
Binnenkort bestaat het OCMW ook niet meer, nietwaar mijnheer de minister !!!!
De ziekekas
Alexander 18 mei 2015, 14:41
We zijn verraden door de politiek van de laatste 40 jaar , en we doen er niets aan ! Het is een misselijke gewaarwording , collaboratie met de islam en groen fascisme , het is een jaloezie en afgunst maatschappij geworden waarin iedereen op de loer ligt naar iedereen en niemand nog iemand een euro gunt, en je vrijheid stilaan volledig de mist ingaat ! Ondertussen pakken we onszelf in door het zogezegd correct politiek denken dat ons wordt opgedrongen door een Europa vaarvan God weet welke geheim agenda dat monster wel mag hebben !!!
De ziekekas
Meyer Francois 16 mei 2015, 21:17
De reacties zijn voor 99 % juist en de Vlaming is nu eenmaal "ne platschijter"Nu zijn ze in Gent bezig te onderzoeken hoeveel men verliest met de besparingsmaatregel, en dat is waarschijnlijk onder sp.a en groen en pvda en ?? Sp.a heeft jaren in de regering gezeten en hebben nooit wat anders gedaan dan schulden en diepe putten gemaakt,en gestaakt zogezegd voor meer maar eigenlijk was het minder want alles sloeg op zodus dag opslag.
Als er nu nog gestaakt word en er staan Meer... piketten mag ieder die daar schade van heeft rekening binnen brengen en de organisatoren betalen de schade tot de laatste cent.En wat de inwijkelingen betreft, het belastinggeld moet eerst dienen voor het gebruik en nut van eigen volk en als er nog rest verdelen onder zij die zich aangepast hebben, ik weet er hier al 40 jaar wonen en spreken nog geen Vlaams, dat mag en kan niet. En waarom gaan die Moslims niet naar de rijke Moslimlanden, ha ja daar krijgen ze niks hé.
De ziekekas
Marieke 15 mei 2015, 15:21
Leren samenleven is de enige oplossing en luisteren naar anderen. Geen enkele oorlog "duitser" zou deze situatie hebben veranderd... Ook de tweede W O niet.
'k Vraag et aan
Lieven 13 mei 2015, 20:52
Prachtige herkenbare verwoording van jeugdsentiment. Proficiat !
De ziekekas
Juul 10 mei 2015, 00:16
Het IS te laat nu : Cijfers door ATV van officiële bron :
2014 :kinderen onder de 6 jaar met moslim ouders : Antwerpen stad zowat 75 %, Borgerhout meer dan 81,% enzovoort. Binnen de 20 jaar is er een onomkeerbare meerderheid moslims, zijn Tijl Uilenspiegel, Breydel en De Coninck en de Guldensporenslag, de taalstrijd, Willem de Zwijger en de Ijzertoren z e l f s geen geschiedenis meer en het Antwerps een vroeger, historisch dialect. Dank zij kerk en democratische politiek, antidiscriminatiewetten, antiracismewetten, tolerantie, inburgering, assimilatie,integratie enzovoort . Uit, afgelopen.
De ziekekas
Me-to-You 9 mei 2015, 19:06
EENDRACHT MAAKT MACHT!
Waarom wordt dergelijke uitspraak door iedereen vergeten?
Hand in hand door gans het land ipv er over te zeveren.
Stel u recht en kom in actie. ALLEN SAMEN!!!!!!
Laat de Belgische -LENTE- in actie komen!