Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

Geen flash player geïnstalleerd.
Aentwaerpsen Jukebox
by Flash MP3 Player

Reacties

17/04 guy
13/04 ikke
11/04 Math Broods uit Nederland
09/04 Baert rosa
09/04 Baert rosa
Meer...

Forums

09/04 kikowskijung
09/04 kikowskijung
09/04 kikowskijung
09/04 kikowskijung
Meer...
Het boek bij deze site!

LinksGet Firefox

Recentste reacties

De ziekekas
Ghandi 18 september 2012, 11:54
Die bewuste burgers kunnen we niks kwalijk nemen: moesten wij in het buitenland dezelfde kansen krijgen, dan zouden wij er ook van profiteren ! Het is alleen het vreemdelingenbeleid dat drastisch dient gewijzigd te worden. Ben inderdaad benieuwd welke partij er binnenkort de nodige "ballen" aan z'n lijf zal hebben om er daadwerkelijk verandering in te brengen.
De ziekekas
franie 18 september 2012, 11:49
Mijn raad is , dat elke ECHTE Belg stemt voor het Vlaams Belang, en dan maar hopen dat die partij wat meer te zeggen gaat hebben??,!!!
De ziekekas
jefke 18 september 2012, 11:03
Dit liedje moeten ze terug uitbrengen.
Je zal wat horen !!!!
De ziekekas
Marc 18 september 2012, 08:13
rood gespuis moet weggestemd worden met de verkiezing
De ziekekas
franie 18 september 2012, 00:08
ja Coike heeft gelijk.De echte sukkelaars blijven in hun land.Ik begrijp niet dat onze politiekers dit zo ver hebben laten komen.het ocmw is veel te gul met uitbetalingen, Belgie wordt het paradijs genoemd, waarom denk je?Hier word alles toch tevore betaald!!huur ,kleding,telefoonrekeningen,Ja zelfs het openbaar vervoer hebben ze gratis en waarom??En waarom wij bleeke Belgen niet??? En ook die massa's babys waarvoor ze (dubbel) kindergeld krijgen, wie betaald de rekening uiteindelijk? juist wij ,de werkende vlaming?? Zo gaat de islamisering overwoekeren op de duur en ja .....oorlog zal dan niet meer veraf zijn. Dankjewel spa !!!
De ziekekas
fifi 17 september 2012, 15:01
Ik ben een dromer waarschijnlijk. Durven onze politiekers een RECHTSREEKS debat aan op TV met duidelijke, niet rasistische, vraagstelling. Deze vragen komen van iedereen en worden gesorteerd door BV Panorama of een dergelijk programma en alle onderwerpen kunnen aan bod komen.

Durven onze politiekers dat VÒÒR de verkiezingen en MAG een TV programma zoiets doen of is er een boycot.
De ziekekas
willy van gasse 15 september 2012, 18:07
hoe moeten we onze slimme leiders noemen, (LOMP.)
De ziekekas
Coike 14 september 2012, 20:22
Zolang zakkenvullers kazakkendraaiers en postjespakkers dit land besturen zal er geen bal veranderen. Het zal zo lang duren tot de Vlamingen het recht in eigen handen nemen. Het eerste dat er dringend moet gebeuren is het clubje van meneer de witte “Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding” wandelen sturen. Het kost ons “de Belgen” handen vol geld en diezelfde Belgen worden gediscrimineerd door dat clubje. Een immigrant die het echt nodig heeft zit in zijn eigen land want die heeft de middelen niet om naar het paradijs België te komen. Enkel de profiteurs en de avonturiers die zijn tot hier gekomen juist zoals de Strangers zingen.
De ziekekas
milleke 14 september 2012, 18:11
natuurlijk hebben ze gelijk.
de politiekers die er niets aan willen/durven doen zijn
eigenlijk collaborateurs die ons volk verkopen voor een postje in 't parlement.
Antwerpse Spelling
Krommenaas 13 september 2012, 20:28
is de Dötse spelling dan oek ni bruikbor oemdad iemand da ni' van Dötsland is gi gedacht ee óe da' ge baveurbeld "klein" uitsprekt?
Antwerpse Spelling
Antoin Perneir 13 september 2012, 14:56
E goej innesjetief, mor ksénder tochni iejlgaans mé takkord zenne. Aschena ajoojn als 'ajuin' go schraajve dan eediemaand danni vantstad is iejlemol gin gedacht van de oojtsproak. Ni unneverseel, dus oekni broojkbor.
Schraajve int aantwaareps ? Doenkik al miejr as daarteg joar, snikson ;-)
Over Antwerps en Antwerps.be
Begijn 3 september 2012, 18:34
Dag Noëlla,

Gefalloeerd of gefalleweerd kennen we zeker nog. Het betekent inderdaad geslepen, en komt van het Frans 'filou'. Ik dacht dat het hier in de woordenboek stond, maar nu vind ik het niet meer :(

Groetjes.
Over Antwerps en Antwerps.be
Noëlla 29 augustus 2012, 07:08
awel se kvraag men eigen af of dat er nog mensen zen die het woord gefaloeeerd kennen ? bij mijn weten wil da zeggen geslepen zoals "een gefaloeerde vrouw " een geslepen vrouw dus .kzen vant faboert en daar gebruikte ze da woord wel bij mijn weten.ik wark bij bejaarde mensen dus tkan zen da'k da daar em opgeschaard ze :)
loat mij is iets weten astemblieft :) merci ze
De ziekekas
Willy 26 augustus 2012, 10:39
schaft de kindervergoeding, ziekekas en OCMW af voor alle mensen waarvan hun ouders in 1950geen BELG waren en ge zult zien dat direct weg. Ik zit in Sanje en daar krijgen ze niet dusq er zijn er geen of heel wijnig
De ziekekas
Tonykot 22 augustus 2012, 21:32
Die meulen is nie meer te stoppen.Alleen moar me nen oorlog
en die zal er binnen de vijf jaar wel kome, let oep mijn woorden.'t is erg moar niemand durft harde maatregelen treffen om ze gat nie te verbranden, tot de bom ontploft en dan worden de lijntjes achteraf wel recht getrokken.
Zo is 't in de geschiedenis spijtig genoeg altijd gewest.
Sorry hoor!
Antwerpse Uitdrukkingen
Peter 21 augustus 2012, 11:36
nen arrè en ne silvoeplè (accent op laatste lettergreep): een dikke en een dunne boterham. herkomst: toen de eerste broodsnijmachines ingang vonden, was gesneden (witte)brood duurder dan het gewoon bruin brood. in rijke families sprak men 'beschaafd' en zijn men 's'il vous plaît' wanneer men een boterham aan de kinderen aanreikte. in arme gezinnen was dat 'arré'

ze snaéd oep eur art en ze zied oep de boter: ze snijd het brood met een mes op de borst, maar ondertussen let ze op of de kinderen niet van de boter snoepen. een zuinige vrouw dus, al was dat meestal uit noodzaak
Antwerpse Uitdrukkingen
dokwaerker 12 augustus 2012, 23:56
De centers dat zijn de gewelven onder het spoor van de Grote Stase naar Baerechoem stase. Tot aan de Kievit straat waren daar winkels in gevestigd en achter de winkels hadden de spoorwegen een soort baggage en pakskes afdeling (omdat aan de overkant het postsorteer centrum zat.

Maar waarom dat "de centers" werd genoemd, dat wwet ik ook niet, misschien heeft dat de maken met de "gare centrale", of met het feit dat dat eens soort catacomben (grot-achtige Meer... toestanden, donkere ruimtes)...

Sorrie dak nog aa koeie oit de gracht aal,

Volgens ongs moeder zoude (de cengters ) gediengt hebbe oem de traine te droien en da mengs kan da weten oemda ongs vaoder vruuger nog on de spoorweg he gewaerkt, en die sprak oak voul over de cengters .
Nen aandere zee oak da het mischeng was om de stooimlokemotieven te reparere ?
Gastenboek
Jasonterotbqx1 12 augustus 2012, 00:23
in your rss feed and I'm hoping you write once more very soon!
Woorden met een ander geslacht
Doederik 4 augustus 2012, 11:50
Grytolle: da's gelak as 'tschool, 'tstad e. dus eigentlak d'slaap, peis ek.
Woorden met een ander geslacht
Grytolle 3 augustus 2012, 20:12
blijkbaar ook "'t slaap"!
http://vlaamswoordenboek.be/definities/toon/15218
De ziekekas
Louike 30 juli 2012, 09:09
Et weurd steets aarger en aarger, en verbeiteren zal't nie, mé duidige politiekers van de roei en van de gruun kan't oek nie aanders, want da zaain toch hun kiezers, niewaor .
Waarkt mor aaven Aantwarpeneir, den islam is wel lam maor oek hiel slim.
Gastenboek
edward avermaete 28 juli 2012, 06:21
awel das nen faarme site hier.ontdekt oemdak nor het kaarkschip gegon zen op de houtkaai dacht dat er haten koten stonden niks van en ree over mexico brug mor giene mexicaan te zien.moest ni ont kot van den basseng zen zenne.cadix wijk is een reuze wijk alez kzenermee weg olikidee toeteloete
Antwerpse Uitdrukkingen
dokwaerker 22 juli 2012, 22:41
Hai eeft der nogal aen vloag tussen zen beeine hange zeg ,
hij heeft er nogal een pak ( mannelijk geslachtsdeel )tussen zijn benen hangen zeg .
Te bevestigen of te completeren woorden
Jan Gypen 19 juli 2012, 21:03
Blotten.
"Het kan me niet blotten." Het kan me niet schelen. Gebruikt door heel mijn familie in het Antwerpse. Ik vind niet direct een verwijzing in de gewone woordenboeken noch de etymologie.
Over Antwerps en Antwerps.be
Schrooten Jef 17 juli 2012, 01:39
Na twie-en-ting is 't er nie feul niemier gewest, geloef ik. 't Is zungde want het Aentwaerps moet blaaive. 't Is feur maai 't schoenste dat er is. En assekik doet zaain groeijt'er gras oep mainen booijek. Trekt olle klep is open sèg en lot is iet weiten.
De Sèppe.