Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

Gebruikers


Jan Gypen

  • Geregistreerd op: 1 september 2011
  • Reacties: 1
  • Forum berichten: 2


Recentste reacties van Jan Gypen


Te bevestigen of te completeren woorden
Jan Gypen 19 juli 2012, 21:03
Blotten.
"Het kan me niet blotten." Het kan me niet schelen. Gebruikt door heel mijn familie in het Antwerpse. Ik vind niet direct een verwijzing in de gewone woordenboeken noch de etymologie.


Recentste forumberichten van Jan Gypen


in: "ZSwengst dat" (Antwerpse woordenschat)
4 september 2011, 12:04
Jan Gypen
Beste Doederik,
Beste Grytolle,

Dank voor uw beider uitleg en opzoekingen. Ook dr. van der Sijs van www.etymologiebank.nl gaf me inmiddels een gelijkaardig antwoord.

Ik herinnerde me vandaag vaag het woord "swijlst", gebruikt door mijn grootouders (gestorven rond 1955) in het Balens/Mols. Ik reconstrueer dan voor mezelf als overgangen: [wijl], > des wilens, > swijlens, + t > swijlst, > swenst (ook Balens), + g > swengst (Antwerps).

In het Duits sluit dus "beiweilen" aan, en in het Engels "while" en, nog nauwer, "whilst". Dat klinkt al bijna als "swenst". De Antwerpse toevoeging van de "g" maakt het nog sappiger.

Heerlijk, onze huistaal.

PS. Dit is mijn eerste bezoek ooit aan het Forum. Ik lees eerst nu, hoe ik woorden cursief kan intikken. Of zelfs cursief. Eens zien of dat lukt. Ah, een knop "Preview". Ja, het is gelukt. Erg klantvriendelijk is die omweg om cursief te typen wel niet.

in: "ZSwengst dat" (Antwerpse woordenschat)
1 september 2011, 00:20
Jan Gypen
Waar komt het woord "swengst dat" vandaan? Het staat niet in van Dale, Wolters, Verschueren noch in van Dales Etymologisch woordenboek. Mijn familie, vrienden, geburen, en vermoedelijk een miljoen andere Brabanders gebruiken het elke dag. Zo'n prachtig woord. Hier in Kontich spreken we het uit als "swenst". Er is ook een ander gebruik, zonder "dat". Bijv. "swenst zijn vacantie overleed zijn vader". Dan betekent "swenst" niet "terwijl" maar "tijdens".