Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

Reacties

24/08 Van Wesemael Regina
19/08 Mr.Smit
08/07 Michel vercammen
13/06 rogiers emilius
Meer...

Forums

Meer...
Het boek bij deze site!

LinksGet Firefox
Site nieuws

Lancering tekstendatabase

Maandag 14 april 2008
Vandaag lanceren we een belangrijk nieuw onderdeel van deze site: een tekstendatabase waarin alle Antwerpstalige liedjesteksten verzameld zullen worden. Klik in het menu op Teksten en je krijgt een overzicht van alle Antwerpstalige artiesten waarvan de database teksten heeft. Je kan hier ook kiezen om een tabel met alle teksten te zien, gepagineerd en sorteerbaar op titel, auteur en jaartal.

Klik je op een artiest dan krijg je een overzichtspagina met al zijn/haar/hun teksten te zien, naar keuze gegroepeerd per album of in een sorteerbare tabel. Kijk bijvoorbeeld naar de pagina gewijd aan John Lundström.

Overal waar teksten gelinkt worden kunnen naast de titels de ikonen of staan. Deze geven aan dat een fonetische transcriptie en/of een vertaling naar het Nederlands beschikbaar zijn (deze tekst heeft bijvoorbeeld beide). Deze transcriptie en/of vertaling staan dan onder elke regel van de Antwerpse tekst, maar je kan ze met kruisvakjes bovenaan uitschakelen.

Bij de lancering telt de database al 121 Antwerpse teksten van Axl Peleman, Clement Peerens, 't Crisis Orkestje, De Strangers, John Lundström, Katastroof, Paul D'Hollander en Wannes Van de Velde. Deze collectie zal voortdurend uitgebreid worden want we streven op termijn niets minder dan volledigheid na.

Naast liedjes van artiesten worden ook Antwerpse volksliedjes verzameld. Bedoeling is ook hiervan een zo uitgebreid mogelijke collectie aan te leggen.
Reageer
Tips om Antwerps te schrijven:
  • ae = de scherpe a van Aentwaerpe en staerk (sterk)
  • aa = de platte a van naam en baard
  • ö = de korte eu van störm (storm) en löstere (luisteren)
  • óe = de lange oe van zjalóes (jaloers) en bóer (boer)
  • en = zoals in biên (been) en groêt (groot)
  • De ei/ij van klein en wijn en de ui van kruis zoals in het Nederlands, hoewel ze anders klinken (ongeveer als "klaajn", "waajn" en "kroajs").
Lees meer over de Antwerpse spelling!