Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

Reacties

08/07 Michel vercammen
13/06 rogiers emilius
Meer...

Forums

Meer...
Het boek bij deze site!

LinksGet Firefox
Deze site promoot een volwaardige, niet-fonetische Antwerpse schrijfwijze, omdat alleen geschreven talen overleven. Lees meer over dit project en over wat u kan doen om de Antwerpse taal te helpen bewaren!
Antwerps Woordenboek

Aentwaerpsen taaltest op Facebook

Woensdag 22 april 2009
Ik heb op Facebook een Antwerpse taaltest gemaakt in de vorm van een quiz, te vinden in de Flixster applicatie (veel gebruikt voor quizzen) als je zoekt op "Aentwaerpsen taaltest". De test was blijkbaar een beetje te gemakkelijk want de meesten haalden vlotjes +90%. De volgende test zal dus een stuk moeilijker gemaakt worden.
 
21/04 Nieuwe woorden — sleffe ww.sleffer zn. (m)
20/04 Nieuwe teksten — Zegd da 't ni waar is (de wreld is toch klein) (Clement Peerens eXplosition)
16/04 Nieuwe woorden — trtere ww.
16/04 Nieuwe leden — De GieDiane GoossensrelaxitsmeEGLI VAN DE VELDEfrizzbee
12/04 Nieuwe woorden — avaens, 't is gin ~ uitdr.gekrt, 't is niks ~ uitdr.
12/04 Nieuwe teksten — Gisterenavend (Antwerpse volksliedjes)On den ever (Antwerpse volksliedjes)
11/04 Nieuwe woorden — bees zn. (v)stekebees zn. (v)
09/04 Nieuwe leden — shad.shaddygerdaeleGregory JohnsonchristianeGELENS ALBERTMarc Eelen
06/04 Nieuwe woorden — sparrendrap zn. (m)
06/04 Nieuwe teksten — 'k Wil er ni mir over klappe (Mitta Van der Maat)Gij zit in mij vel (Mitta Van der Maat)Den otto (Mitta Van der Maat)
 
Liedjesteksten

Nieuw nummer CPeX

Maandag 6 april 2009
De Clement Peerens eXplosition heeft vandaag een nieuw nummer gelanceerd dat gratis te downloaden is bij Humo. Je kan het ook beluisteren via den Aentwaerpsen Jukebox (zie rechts).

Update: de tekst is ook toegevoegd.
 
 
Liedjesteksten

Meer Mitta Van der Maat

Maandag 6 april 2009
Van Mitta Van der Maat hadden we nog maar n liedjestekst maar daar zijn er nu drie nieuwe bijgekomen, allemaal van haar voorstelling Stadsmus waarin ze Antwerpse versies van liedjes van Edith Piaff zong. Ze zijn alledrie te beluisteren op Mitta's MySpace.

Onze tekstendatabase telt nu meer dan 700 Antwerpse teksten.
 
05/04 Nieuwe woorden — travakke ww.
02/04 Nieuwe leden — ValmistusIngrid KempinaireGerdaJenny van den Eeden
01/04 Nieuwe woorden — gedilte zn. (o)gediltelijk bijw.waerklos bn.
 
Site nieuws

Aentwaerpsen Jukebox

Woensdag 1 april 2009
Nieuw op de site: in de rechterkolom bevindt zich voortaan een jukebox waarmee je een aantal wondermooie liedjes van Antwerpstalige artiesten (die daarvoor hun vriendelijke toestemming gaven) kan beluisteren. Uiteraard staan de teksten van deze liedjes ook op deze site:
Er zullen regelmatig nieuwe liedjes in de jukebox komen; bedoeling is om de bezoekers van antwerps.be mooie liedjes te laten horen die ze misschien nog niet kennen. Voor niet-Antwerpstalige bezoekers is het bovendien een gemakkelijke manier om onze taal te horen.
 
30/03 Nieuwe woorden — spuit zn. (v)
28/03 Nieuwe woorden — daerm zn. (m)nifs zn. (o)
28/03 Nieuwe leden — Nevejanssveninge de BisschopLaineJos
26/03 Nieuwe woorden — magneet zn. (v)
25/03 Nieuwe woorden — impassaent bijw.alfzegat bijw.bekaenst bijw.flietere ww.tiret zn. (v)flere bn.eigendoem zn. (m)fourche zn. (v)grummeling zn. (v)krummel zn. (v)knut zn. (v)grungsel zn. (o)desseer zn. (m)joenkad zn. (v)astraent bn.vetting zn. (v)poeier zn. (m)poier zn. (m)pikkendoenkere zn. (m)mannekesblad zn. (o)
24/03 Nieuwe woorden — vermose ww.fontein zn. (v)verkir zn. (o)spuling zn. (v)spule ww.voyagere ww.dope ww.lanterel zn. (m)vleke ww.matros zn. (m)dokwaerker zn. (m)giwe ww.zjenereus bn.glaens zn. (m)glaenze ww.salaat zn. (m)beton zn. (m)kore zn. (o)miste telw.proenke ww.roenke ww.ut zn. (v)fluwil zn. (o)algemin uitdr.oeveul telw.vergrote ww.betog zn. (o)steke ww.dod zn. (v)
23/03 Nieuwe woorden — verdiene ww.toei zn. (m)voltoeiing zn. (v)getoeid ww.legge ww.interpretase zn. (v)neme ww.blter zn. (m)traend zn. (m)ton zn. (m)tone ww.zeenewe zn. (mv)ploei zn. (v)boembardon zn. (m)bicht zn. (v)wreld zn. (m)mansarde zn. (v)informase zn. (v)vliegmashing zn. (o)bon zn. (v)bijgelof zn. (o)ilder bn.deur zn. (v)bekore ww.langst vz.verzrge ww.soignere ww.
22/03 Nieuwe woorden — mirder bn.mirdere zn. (m)mirderad zn. (v)
21/03 Nieuwe leden — valyEetSmakelijkslegers george
20/03 Nieuwe woorden — gaernot zn. (m)binnedoeng ww.binnedraaie ww.knoddig bn.knoddigord zn. (m)groes zn. (m)
19/03 Nieuwe woorden — engd zn. (v)ure zn.
17/03 Nieuwe woorden — person zn. (m)onirlijk bn.onderdduzend telw.muzikaent zn. (m)kraens zn. (m)blaenk bn.bouwe ww.allinig bijw.reklaam zn. (o)uisouwe zn. (o)uisouwe ww.in zn. (v)koei zn. (v)nod zn. (m)zoeal bijw.stroeie ww.
 
Liedjesteksten

't Sint-Andrieskwartier zien en dan staerve

Maandag 16 maart 2009
Alhoewel er tot hiertoe maar vier teksten van hen in onze database zaten hebben de Sint Andries MC's al elke maand in onze top 10 gestaan.

Dat zal nu zeker niet veranderen want we hebben eindelijk meer teksten toegevoegd; alle teksten van hun eerste CD Operatie Afzuip uit 2004 meer bepaald. Deze CD bevat alle nummers waarmee de Sint Andries MC's bekend werden (o.a. Represent 2000 Aentwaerpe en Wrelduniek) en is zonder twijfel n van de grote klassiekers van de Antwerpstalige muziek.

Deze teksten zitten niet bij de CD en waren ook nergens online te vinden, dus bij m'n weten is het de eerste keer dat ze uitgeschreven worden. Dat was heel wat werk want ze rappen tegen honderd per uur van de eerste tot de laatste seconde, maar door hun "rijms" zo goed mogelijk uit te pluizen is m'n respect voor wat ze doen alleen maar toegenomen. Hun Antwerps is niet altijd even zuiver maar wat ze met onze taal doen is wel heel straf.

Mijn favoriet nummer is het psychedelische slotnummer Wij kome ni sebiet waarin de woorden meer gebruikt worden om hun klank dan om hun betekenis. Tegen het einde lijkt het meer op Paul Van Ostaijen dan op rap. Maar het obligate fragment heb ik toch maar uit Wrelduniek gehaald:

gij wild gin incidente
meh' de Sint-Andries MC's
wij komen aan gelak een kruisraket
accuraat en precies
wij reduceren ae reputase
tot een rokende rune
zetten ae in ae blote kont
gelak een bitch in de vitrine


Omdat de raps vaak moeilijk te verstaan zijn staan er nog vele vraagtekens in de teksten. Als je kan helpen met aanvullingen of verbeteringen, zeker doen! De teksten van de recente CD Modderstroom volgen later.
 
 
Spelling

De is weg

Zondag 15 maart 2009
Zoals verwacht was de respons op het voorstel om de notaties /oe voor korte/lange oe te vervangen door oe/e was bijna unaniem positief, vooral bij de Antwerpstalige artiesten. Er was nog de suggestie om het accent op de korte oe te zetten, maar omdat minstens evenveel mensen vinden dat het accent een verlengend effect heeft en omdat de lange oe 3x minder voorkomt dan de korte is het toch oe/e geworden.

Vandaag is de hele site omgezet. Enkel oude nieuwsberichten zijn niet aangepast, kwestie van nog voorbeelden te hebben van hoe het was. Als je ergens anders nog een vindt, of een lange e zonder accentje, laat het dan weten!

Met deze nieuwe notaties is onze Antwerpse spelling wat minder rationeel, maar de enige moeilijkheid om haar te lezen is nu weggenomen.
 
14/03 Nieuwe leden — sehzadessabrinaJimmyKathleen Beyers
07/03 Nieuwe leden — FCOrdPaul D\'HollanderDoederik
 
Site nieuws

Antwerps.be groeit!

Zaterdag 7 maart 2009
In de breedte meer bepaald, er zijn 120 pixels bijgekomen. Als alles er wat schots en scheef uitziet, klik dan op de refreshknop van je browser met de shifttoets ingedrukt.

Verder is het login-gedeelte naar boven verplaatst, zodat het op heel de site zichtbaar is. Je registreren en aanmelden maakt het gemakkelijker om op de forums te posten en om reacties te plaatsen bij nieuwsberichten, liedjesteksten, artikels en het gastenboek. In de toekomst volgen nog andere toepassingen.

Ten slotte is het nu hopelijk duidelijker dat de hele site tweetalig is en dat je eender waar kan switchen tussen Antwerps en Nederlands.
 
 
Spelling

Weg met de ?

Donderdag 5 maart 2009
De Antwerpse schrijfwijze die we met deze site promoten heeft altijd n groot struikelblok gehad: de notatie voor de korte oe. Vooral in woorden die ook in het Nederlands een oe hebben, zoals bk (boek) en grp (groep), is die notatie een kwelling, omdat ze daar lijnrecht ingaat tegen de doelstelling van onze schrijfwijze om het vertrouwde Nederlandse woordbeeld alleen te wijzigen waar dat nodig is (dus waar het Antwerps ook daadwerkelijk anders klinkt).

Ik heb die altijd gezien als een noodzakelijk kwaad, nodig om de korte oe te kunnen onderscheiden van de lange. Het Nederlands heeft nu eenmaal maar n oe-notatie, dus moeten we in het Antwerps een andere notatie gebruiken voor ofwel de korte ofwel de lange oe. Ik meen nu echter een veel leesbaarder manier gevonden te hebben om deze klanken te onderscheiden. In dit artikel wordt deze notatie voorgesteld en worden uitvoerig de pro's en cons afgewogen, met een reeks tekstfragmenten als voorbeeld.

Iedereen is welkom om zijn mening te geven op het forum. Indien, zoals ik verwacht, de meeste mensen deze verandering als een verbetering beschouwen, dan wordt dit de eerste spellingswijziging op deze site en heb ik een massa werk voor de boeg om heel de site aan te passen :)
 
 
Site nieuws

Forums op antwerps.be

Woensdag 4 maart 2009
Voortaan heeft deze site eigen discussieforums. Er zijn er momenteel vier, voor de volgende onderwerpen:
De forums zijn gemeenschappelijk voor Antwerps.be en Aentwaerps.be en je zal er dus Nederlands, Vlaams en Antwerps door elkaar zien. Iedereen kan er posten zonder te registreren maar heet dan wel "Anoniem". Registreren is aanbevolen en heel eenvoudig, je kan het doen terwijl je een bericht post!
 
 
Liedjesteksten

Meer Filet d'Anvers

Maandag 2 maart 2009
Er zijn weer 5 nieuwe liedjesteksten van Filet d'Anvers toegevoegd. Daarmee hebben we nu de teksten van alle liedjes die je kan beluisteren op filetdanvers.net.

Een fragment uit Me vader zee, over mooie toekomstplannen voor Antwerpen:

Dan kop ekik miljoene tonne zaend pae
en die kap ekik uit veur et staduis
en ik laat Brabo bier en cola spuite
en niemand is ier nog een aerm luis
en wij Sinjore zulle salsa daense
lambadalesse van in de kleuterschool
den beiord di zal reggae music spele
de sinjorestad da wrd dan e symbool
 
 
Liedjesteksten

Top 10 februari 2009

Zaterdag 28 februari 2009
Tijd voor de maandelijkse "hitlijsten". De populairste artiesten op deze site in februari waren:

 1. (1) Wannes Van de Velde
 2. (2) Clement Peerens eXplosition
 3. (3) Katastroof
 4. (5) De Strangers
 5. (7) Filet d'Anvers
 6. (4) Stafke Fabri
 7. (6) Sint-Andries MC's
 8. (8) John Lundstrm
 9. (10) Axl Peleman
 10. (-) Fixkes

En de meest bekeken liedjesteksten waren:

 1. (5) Ba de rijkswacht - De Strangers
 2. (-) Pieter Breughel In Brussel - Wannes Van de Velde
 3. (1) Zuipe ! - Katastroof
 4. (3) Ik wil deze nacht in de strate verdwale - Wannes Van de Velde
 5. (6) Aentwaerpe - De Strangers
 6. (4) Bcht van den Aldi - Clement Peerens eXplosition
 7. (-) Schle Vanderlinde - De Strangers
 8. (9) 't Dialect - Sint-Andries MC's
 9. (2) De ziekekas - De Strangers
 10. (-) Gefd da kaske nah is ier - Clement Peerens eXplosition
 11. (8) Vinde gah m'n gat (ni te dik in deze rok?) - Clement Peerens eXplosition
 12. (12) Da ge 't wet - Axl Peleman
 13. (16) Pae - Axl Peleman
 14. (7) Dikke Lu - Clement Peerens eXplosition
 15. (-) Caf zonder naam - Wannes Van de Velde
 16. (-) 'k Vraag et aan - Fixkes
 17. (17) De brk van grotmmoe - De Strangers
 18. (10) Forwijf - Clement Peerens eXplosition
 19. (-) Oh m'nen blauwe geschelpte - De Strangers
 20. (-) 'k Zen van ae - Axl Peleman

De grootste verandering is dus de plotse populariteit van Pieter Breughel In Brussel, die me zeer verheugt aangezien het n van m'n favoriete nummers van Wannes is.
 
 
Liedjesteksten

Filet d'Anvers

Maandag 23 februari 2009
Net toegevoegd: 7 nieuwe liedjesteksten van Filet d'Anvers, met o.a. het nummer Amsterdam:

En a zingd en a springd en a zpt en a spt
en a schilderd en a speld piano en veul komede
ja a lefd en a lacht en a vrijd en verkracht
et lven en den tijd en Saturday Night
en as er iemand da mag en kan
is da' den Herman, is da' den Herman
den Herman uit Amsterdam
 
 
Liedjesteksten

Nieuwe teksten

Dinsdag 17 februari 2009
Twee nieuwe teksten. Van Bla bla bla ontbrak nog n tekst, namelijk Rozen boulevard (origineel van Charles Van den Bossche van Filet d'Anvers). Tevens zijn alle teksten van Bla bla bla nu 100% correct, met dank aan Paul D'Hollander.

Ook van Clement Peerens ontbrak nog n tekst, namelijk Jesus WWD (Jesus Wa Was Da?).
 
Pagina's: 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16