Antwerps.be - alles over de Antwerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dubbelklik op eender welk Antwerps woord op deze site!

De Strangers - De ziekekas

Ingetikt door Krommenaas
Antwerpse tekst  

De ziekekas

Ij was ne Marokkaan en ij kwam uit Marokko
der liet 'em daerting kinderen achter en een geit
ier at 'em pistolees meh eps en kes en choco
en kreeg et wrid on z'ne lver na nen tijd
 
ier waerkten 'em een maand of acht in e fabrikske
mor meh' di lver wier 'em waerkonbekwaam
a ging in ziekekas en ded al jare nikske
nau krijge z'm meh nog gin stokken iervandaan
 
Refrein:
Ikken in ziekekas ik emmen e ge lve
in ziekaka ziekaka ziekekas
ikke niks waerke en toch mij centshes geve
de ziekaka ziekaka ziekekas
Allah is grot, mor ziekekas is groter
allin nog ebbe ine grote wens:
ier nog wa blijf en nog wa centshes poter
dan ikke trug en in Marokko rijke mens
 
Ge zegd nah: e kan zo ne gast da blijve lappe?
di krijgd toch ok wel is control en si en la
awel nah geef ek oe te graaie wa' di knappe
on den doktoor zee as di vraagd "eh bien, a va?"
 
(Arabisch)
 
Menir doktoor snapt der natuurlijk ginen bal van
en gefd van aermoei wer zeve weke bij
 
(refrein)
 
En ieder jaar god ij een week of ietske langer
trug nor Marokko lak nen deftige menir
a koept wa' geite bij en mokt ze vrouke zwanger
da's weral duzend balle kinderteslag mir
 
en as 'em trugkomd eefd 'em wer een reis besproke
een week nor Lourdes meh' de ziekekas per trein
der vraagd 'em in et Marokkaans on ons livrouke
dat 'em nog laenk in Bellege ziek zou meuge zijn
 
(refrein)
 
(Arabisch)
 
393 reacties (recentste eerst)
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Lili 27 maart 2017, 15:27
We mogen wel niet vergeten dat het de vorige regeringen zijn die dat geflikt hebben ik ben 72 ik heb het mee gemaakt, eerst kwamen ze als gastarbeiders, dan werden het emigranten dan werd het migranten, dan olloctonen, en nu zijn het zogezegd Vlamingen, met dubbele nationaliteit, en hier speelt de Marokkaanse wet dan nog mee, Marokkanen kunnen volgens hun wetten hun nationaliteit niet verliezen, dat is bij turken anders, maar die willen ze niet afgeven, en wij Belgen wel als wij een andere Meer... nationaliteit aanvragen zijn we de Belgische kwijt. En vergeet niet het waren de saocialisten in de jaren 60 die ze naar hier gehaald hebben de snel Belg wet was ook iets van hen, allemaal om stemmekes te ronselen, en nu maken ze zelf partijen, zie maar naar die Turk uit Limburg voorstander va Erdogan
Rudy Dannau 19 januari 2017, 16:10
moslim hoe braaf hij ook is eens in de kudde veranderd deze in een barbaar en verplicht anderen mee te lopen zo is den Adolf ook begonnen.
Jef Leffelaer 15 januari 2017, 16:47
Is al jaren bekend, zangers van het gewone volk. Hoofddoeken verbieden, ook verbod op verkoop zoals het stilaan in hun eigen land een plicht wordt . Voor mij is aanpassen zich werkelijk aanpassen aan de normen en zeden van de landen waar ze willen wonen . Dat is integratie ! Indien niet akkoord staat het ze vrij terug te vertrekken. De totale factuur of kost van immigratie en subsidie is niet langer houdbaar voor de belastingbetaler. En ja als ze met genoeg zijn hebben ze de rode partijen niet meer nodig. Eigen lijsten zijn er al of in de maak tegen 2018.
Piranha 31 december 2016, 21:06
Dit liedje doorsturen naar onze regeringsleiders in Belgi en Nederland, zodat die kl...hommels 'ns wakker worden....
West-Europa gaat op deze manier naar de kl......
Eddy 8 december 2016, 05:56
Antwerps, fijne mensen, maar het dialect, sorry: ik denk dat het het lelijkste dialect van heel Europa is!
delvou.rik 8 november 2016, 21:46
nagels met koppen.alleen bij onze politici,is het er niet in te kloppen.
Rik G. 30 oktober 2016, 02:08
Er zijn profiteurs, dat weten we, de Spa heeft zich veelvuldig ingezet voor buitenlanders een verblijfsvergunning te verlenen( er waren veel moslims bij) om stemmen te winnen. Maar moslims komen hier en stellen hun wetten: als ze het hier goed hebben moeten ze geen eisen naar hun normen stellen, maar moeten ze zich aanpassen aan onze maatschappij.
Vergeet niet dat er heel wat Marokkanen hier zijn geboren en zo goed als echte Vlamingen zijn geworden: denk bv. aan het dametje Ihsane Chioua Lekli: zij is natuurlijk hier opgegroeid en is Licentiate Germaanse Filologie naar ik meen en ze spreekt nog heel wat andere talen, daar valt toch niets over te zeggen, chapeau, je moet ze niet allemaal over dezelfde kam scheren...
dirk simoens 28 oktober 2016, 20:02
akkoord of niet met de tekst, het blijft een schitterende combinatie van tekst en muziek - en jammer genoeg nog altijd ergens de waarheid...
pierre de cock 69 jaar 15 april 2016, 08:48
GELE WOUREN GEEN ARTISTEN?MAOR MEER HERTETISTEN,altijd in voor GROTE HUMOR,ik geloof da geilen op een begraufenis ook zouden van retepetet hihihihi
ZWARTE LOLA heeft gesproken,ja kem ees goe mijn gegagd geseid SLAUPEL
De wilde John 2 april 2016, 21:38
Bedankt trouwe fans dat je ons nog niet vergeten bent.
Dit liedje mogen we niet meer zingen (verboden door de salafistische partij agressief)De miskleunen van de Sp.A en aanverwanten vindt je in "de Strangers Compleet " men heeft
ons de laatste 15 jaar van ons 50 jarig bestaan bedreigt en ge-boycot. De VRT (BRT)
Is rood dat is ons dood . Wanneer worden de groene ge-composteerd
John van de Strangers.
Modest 29 februari 2016, 20:19
Dat onze politici al serieus gefaald hebben in hun eigen belang en ten koste van de modale burger is al lang door iedere normale belg gekend. Het overbodig om vanalles op te sommen. Wat we wel kunnen is veel honden kweken, vooral in de omgeving van die andersgelovigen ( want de moslims beschouwen ons als ongelovig )ZEER BELANGRIJK om weten is dat als een moslim gebeten wordt van een hond, hij NOOIT meer in allah zijn hemel kan komen! Dit is een straf van allah! Dus, beste burgers, zwerfhonden zouden kunnen helpen!
jomme 29 februari 2016, 19:54
de enige kans van het volk = EEN VERPLICHT REFERENDUM EISEN
VOOR of TEGEN alles wat hier niet thuishoort, en dat is een lang lijstje te beginnen bij de vluchtelingen....
ik denk dat dit de enige manier is om duidelijkheid te krijgen, momenteel is het de minderheid die aan de macht is,de regels bepaald zoals steeds in dit bananenland.
jomme 29 februari 2016, 19:44
boetes opleggen voor gemeenten die geen vluchtelingen meer kunnen opnemen omdat eigen mensen al uit hun sociale woningen zijn gezet???? VOL is VOL meneer Francken...een echte schande,wat gaan we hier nog allemaal meemaken????
geef maar geld om moskees te bouwen, geef maar alles weg...
er moet veel te verdienen zijn aan die "vluchtelingen" anders zou men niet zo hulpvaardig zijn, bende zakkenvullers!!!!onze legerkazernes moesten dicht, er was geen geld meer???nu zijn ze ineens weer allen open, gerenoveerd,verwarmd, personeel inbegrepen
schaam u tegenover uw eigen volk die Uw dikke loon betaald!!!
jomme 29 februari 2016, 18:23
in de oorlog had je verzetsmensen zoals mijn grootouders, je had ook de zwarte die met de vijand meeliepen, wie zijn de zwarte in dit verhaal, alle voorstanders, heren politici,madame Merkel, Europa...die moeten we afstraffen, aanpakken, tonen dat we het niet eens zijn, die mensen zelf kunnen er ook niks aan doen, wij zouden ook zoeken naar een beter leven,voor mij zijn ze welkom enkel als ze zich aanpassen,aan onze grens moeten ze verplicht: hun hoofddoek wegwerpen, al hun miserie ginder Meer... laten...maar dat doen ze niet, dan wel in tegendeel...sommigen spreken na 3 generatie's nog steeds geen woord nederlands.
Ik stel voor om een verplicht referendum te houden, voor of tegen de komst van de vluchtelingen, probleem direct opgelost, je kan ook de ocmw's sluiten...voor een boterham komen ze niet, dat is ook duidelijk.
Rosy 13 februari 2016, 01:02
Scheer ze niet allemaal over de zelfde kam! Ik heb een Marokkaanse stagiaire gehad dat is een topvrouw. Natuurlijk nu met de vluchtelingen gaat het te ver dat is erover, als je ziet en hoort wat er al allemaal gebeurt is. Heel erg dat wij moeten werken tot 67 jaar en dan een pensioentje ontvangen waar je nauwelijks mee toe komt.
Ik kan de regering maar n raad geven "Neem de dubbele nationaliteit af" de helft vertrekt terug naar zijn thuisland zeker weten!
Germain 17 januari 2016, 19:44
Ik heb 45 jaar in het Brusselse gewerkt, heb bijgevolg goede kennis van de situatie.
Ik hoop enkel dat de ware Belgen er zullen aan denken bij de volgende verkiezingen en het juiste bolletje zullen kleuren
Jules Mastiek 15 januari 2016, 19:44
Hopelijk zal men eraan denken bij de volgende verkiezingen !De kruik gaat zolang te water tot ze barst en de kruik is aan het barsten !!!!!
r.backeljau 15 januari 2016, 03:40
ik heb al jaren verkondigt,de r.k gingen het oosten veroveren met geweld,de moslims zijn slimmer die komen naar hier met beetjes en nu met meer,zo veroveren zij ons maar daarna ?
Camille 15 januari 2016, 01:28
We moeten de straat op, we moeten laten zien dat de meerderheid van de bevolking hier niet mee akkoord is.
Maar ja we zijn nog te druk bezich met ons werk en denken het zal wel goed komen, maar denk aub aan ons kinderen.
Het is nu of nooit, waar blijft onze verlosser.
guido 14 januari 2016, 19:48
Nog een jaar of tien en dan moeten we alle dagen een uur met onze kop naar Mekka gaan zitten of ze doen hem er af.
Wilfried Bracke 13 januari 2016, 03:29
Ja, het kalf is verdronken maar "het kan verkeren" zei ooit Bredero... Opgeven of toegeven is geen optie. Massaal op straat komen, desnoods elke week en bij de volgende verkiezingen..................ik moet er zeker geen tekening bij maken ?
dirk 11 januari 2016, 20:12
Het is te laat, met dank aan al wie ooit op rood heeft gestemd!!! Zij hebben ons landje naar de kloten geholpen.
gaston.yserbijt 7 januari 2016, 07:49
helt emaal juist daar werd de waarheid al gezongen van hoe het vandaag in belgie is en zo is het al jaren,nikeer oan ene minister laten horen, hopelijk est e slim genoeg omte beseffen dat hier realiteit gezongen wordt en doen zer iets aan
jomme 31 december 2015, 21:10
Waarde landgenoten, wij zijn het beu, wij zijn de graaicultuur van onze politiekers beu, de vluchtelingen worden ons in de strot geduwd,wanneer gaan we er iets aan doen, als we honger krijgen??? als we er iets willen aan doen moeten we massaal op straat komen...NU,NU,NU ook al is het al veel te laat, mogelijk kunnen we nog wat redden voor onze nakomelingen.
Greetje 28 december 2015, 22:40
Ja inderdaad het kalf is allang verdronken en het paard van Troy is al lang binnen nog een paar jaartjes en we lopen rond gesluierd en moeten matjes kopen om hun geloof te volgen-- Anders kopjes af!
Europa is nu al kapot -- laat de grenzen maar terug overal sluiten, geef ze eten warmte en een dak boven hun hoofd maar laat de politiekers eens hun open houden en naar hun bevolking luisteren Europa zou nu verder sterk staan !!!!!!!
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Reageer
Tips om Antwerps te schrijven:
  • ae = de scherpe a van Aentwaerpe en staerk (sterk)
  • aa = de platte a van naam en baard
  • = de korte eu van strm (storm) en lstere (luisteren)
  • e = de lange oe van zjales (jaloers) en ber (boer)
  • i en o = zoals in bin (been) en grot (groot)
  • De ei/ij van klein en wijn en de ui van kruis zoals in het Nederlands, hoewel ze anders klinken (ongeveer als "klaajn", "waajn" en "kroajs").
Lees meer over de Antwerpse spelling!